Brose

Brosa|Pandant din argint cu sidef si marcasite

ATENTIE: Ultimele bucati in stoc!

125,00 lei cu TVA

Tipareste
  • Nou
  • 1
  • alb
  • 7.2gr.
  • 42x33mm

Adăugaţi la lista dorinţelor

In Asia, in trecut, sideful era considerat drept simbol al nobilimii. Sideful era preferat perlelor datorita procedeului foarte dificil in a-l procura. In China si Coreea inca de la inceput a fost folosit la decorarea mobilei. Mobila din lemn exotic cu incrustatii de sidef este si acum considerata un produs traditional si specific regiunii. Se spune despre sidef ca atrage bogatia si banii.
Multa lume considera ca posesia unui obiect de sidef atrage noroc si prosperitate. Desi de obicei alb sau rose, sideful se gaseste si in diferite variante de crem, galben, albastru, violet sau verde, scoicile care il produc fiind pescuite din apele tropicate din sudul Chinei si mai ales din zona insulelor Filipine.

Sideful este secretat de catre celulele epitaliale ale tesutului protector ale unor specii de moluste. Sideful este continuu depozitat pe suprafata interioara a cochiliei, un strat iridizat, cunoscut sub numele de "mother of pearl" (mama perlei). Straturile de sidef netezesc suprafata cochiliei si protejeaza tesuturile fine impotriva parazitilor sau a materiilor straine, invelindu-le in straturi succesive de sidef, formand astfel perlele. Sideful este compus din cristale microscopice aliniate perfect, asa incat lumina care trece prin unul din cristale este reflectata de celelalte, producand o stralucire calda si delicata.

 

Marcasita este un mineral răspândit în natură face parte din categoria sulfiţilor, având raportul sulf, metal de 1:1. Cristalizează în sistemul ortorombic, cu formula chimică FeS2, apare mai frecvent sub formă tabulară, sau cristale prismatice, piramidale, dar şi sub formă de concreţiuni radiale sau ca agregate. Culoarea diferită de la alb, galben până la cenuşiu negru este definită de conţinutul în alte metale. Cristalele idiomorfe apar sub forme tabulare, până la prisme scurte, frecvent apar şi forme de cristale gemene sub formă lanceolată sau pieptene, pseudomorfoza este de asemenea frecventă între marcasită şi pirhotin. Din punct de vedere chimic marcasita este mai puţin stabilă ca şi pirita cu care se poate confunda uşor. Marcasita se poate descompune în decurs de câţiva ani cu eliberare de acid sulfuric şi miros de sulf.
Numele de marcasită provine din punct de vedere etimologic din limba arabă respectiv limba maură „marqâshîtha" = „amnar, cremene" denumire care ar fi datorată culorii de bronz a mineralului cu luciu metalic şi faptului că prin lovire cu o bucată de cremene sau oţel produce scântei. Marcasita a primit mai multe denumiri, mai demult n-a fost deosebită de pirită. Deja în peroada epocei dfe piatră marcasita a fost utilizată asemenea piritei la aprinderea focului. Abia la mijlocul secolului XIX s-a observat că pirita şi marcasita sunt minerale diferite.
Marcasitele – sunt considerate pietre radioactive. Se pare ca atrag multe nenorociri asupra purtatorilor lor. In prezent, marcasitele, fatetate, montate in argint, sunt la moda. Confera energie. Pietrele se reincarca pentru scurt timp la soare.

Scrieţi o recenzie