Daca alegi o piatra Zultanit, vei fi norocosul posesor al unei bijuterii cu o pietra pretioasa care are o capacitate uimitoare de schimbare a culorii sale naturale. Culoarea Zultanitului variaza între un verde gălbui (kiwi), auriu deschis(sampanie), roz si purpuriu(zmeura) in functie de sursa de lumina in care se afla.

Ca si Tanzanitul, Zultanitul este o piatra rara deoarece incat se gaseste intr-un singur loc in lume: o zona muntoasa de mare altitudine aflata la mare distanta in Anatolia, Turcia. Numit de către Murat Akgun în onoarea celor 36 de sultani care au condus Imperiul Otoman în Anatolia în secolul al 13-lea, Zultanit este un adevărat „Turkish delight”.

Zultanitul reprezinta in mod uimitor sufletul si cultura Turciei, o  combinatie perfecta intre Orient si Occident, intre opulenta, somptuozitate si o frumusete unica, aparte.

Caracteristici Piatra Zultanit 

In timp ce unele dintre caracteristicile cheie ale pietrii Zultanit tin de saturație, culoarea delicata, durabilitate și scintilație (faza de lumină), frumusețea și intriga din această piatră prețioasă regală se află în cele din urmă în culorile diferite pe care le infatiseaza.

Zultanitul afișează o gamă de nuanțe pământii și este similară cu celebra bijuterie schimbatoare de culoare Alexandrit-ul. Se poate schimba de la verde kiwi în lumina soarelui (lumina incandescenta) la zmeura violacee – roz în lumina lumânărilor (lumină incandescentă). Dar spre deosebire de alte pietre ce isi schimbă de culoarea, cum ar fi Alexandrit-ul, schimbarea de culoare a Zultanit-ului nu se limitează la două culori de bază. Incredibil, aceeasi piatra Zultanite poate prezenta, de asemenea, verde kaki, verde salvie, roz coniac, șampanie roz, galben canar, șampanii bogate și Gingers în diferite surse de lumină. Verdele kiwi al Zultanit-ului are flash-uri Canare, ce sunt vizibile sub cerul senin, în timp ce iluminatul tradițional de interior va obține culori bogate de șampanie. În timpul unei cine la lumina lumânarii aprinse, în aceasi bijuterie se va dezvălui un roz cu nuanțe de zmeură.

O alta din caracteristicile sale unice este faptul că, spre deosebire de alte culori ce se schimbă in pietre, cel mai bine isi schimba culoarea Zultanit-ul, deoarece acesta schimbare nu este dependentă de tonuri întunecate.

Potrivit respectatului expert international in pietre pretioase,  autorul Antoinette Matlins, unele femei prefera culorile Zultanit-ului pentru că le place contrastul pastel mai subtil ce este completat de tonuri pământii (verde, ciocolata, mocha si aur), ceea ce face mai ușor de purtat acesta minunata bijuterie a carei schimbare de culoare nu trece deloc neobservata.

Ca și în cazul în care un singur fenomen nu ar fi fost suficient, unele Zultanite poseda, de asemenea, un efect de ochi de pisica râvnit de femei. Chatoyancy sau efect de ochi de pisica este un efect de reflecție care apare ca o singură bandă strălucitoare de lumină pe suprafața unei pietre prețioase. Aceasta este cauzată de reflexia luminii prin incluziuni paralele

GIA (Gemological Institute of America) clasifică Zultanite ca o piatră prețioasă de tip II transparent,  înregistrează 7 din 10 pe Mohs de duritate Scale (un sistem conceput în secolul al 18-lea de către un mineralog vienez Friedrich Mohs care măsoara capacitatea unei bijuterii de a rezista la zgarieturi). Acesta are un indice de refracție de 1,75 și greutatea specifică a 3,39. Daca nu esti un gemologist, aceste numere nu vor însemna mult pentru tine, dar aceste caracteristici fac din Zultanit-ul o excelenta piatră prețioasă pentru bijuterii.

Putere terapeutica

Ca piatră prețioasă 100% naturala, Zultanit-ul este una dintre putinele pietre care nu este folosita pentru diverse  tratamente.Fiind o piatra relativ „noua” Zultanit-ul nu a avut timp pentru a acumula legende si lore, pentru cei interesați de proprietățile ezoterice atribuite pietrelor pretioase, unii oameni cred Zultanitele pot ajuta la dezvoltarea puterii psihice, forța astrala, ambiție, intelect, dorință și emoțiile bazate pe intelect și atingeri.